top of page

VSD: prisidėk prie valstybės nacionalinio saugumo stiprinimo

Valstybės saugumo departamentas (toliau VSD) siūlo ypatingą misiją – prisidėti prie valstybės nacionalinio saugumo stiprinimo. Jų tikslas – bet kokiomis sąlygomis rinkti žvalgybos informaciją, analizuoti politinius bei ekonominius procesus ir sprendimų priėmėjams pateikti informaciją, kuri padėtų priimti sprendimus svarbiose valstybės gyvenimui srityse. Čia dirbant gali tekti domėtis daug kuo: nedraugiškų valstybių kėslais ir įtaka, kibernetinėmis grėsmėmis, pavojingomis įtakomis Lietuvos ūkiui, teroristinių grupuočių veikla, valstybės paslapčių apsauga ir kt. Rezultatus VSD pasiekia dirbdami komandoje, pasitelkdami žmonių talentą ir technologijų galimybes. VSD yra vienintelė civilinės žvalgybos institucija, todėl joje atsiveria galimybė prisidėti prie unikalių projektų, įgyvendinti išskirtines užduotis ir plačiai panaudoti talentą, įgūdžius, kūrybinį potencialą. Jų darbo prasmė kyla iš iššūkių, kuriuos turi numatyti ir problemų, kurias turi perprasti.


Darbas žvalgyboje yra ypatingas ir išskirtinis tuo, kad čia pritaikomi įvairūs žmogaus talentai ir gebėjimai. Jis reikalauja aukštų kompetencijų, nuolatinio tobulėjimo, todėl naujiems žvalgybos pareigūnams suteikiama profesionali mentorystė, sudaromos galimybės mokytis, stiprinti gebėjimus, plėsti kompetencijas. Pareigūnams suteikiamas socialinių garantijų paketas. Kartu VSD kviečia augti ir kurti savo karjerą vienoje organizacijoje, išbandant save ir tobulėjant skirtingose srityse. Ji puoselėja talentus ir sukuria galimybes eiti pirmyn. Dažnai norėdama tobulėti ši organizacija keičia darbovietę. Šiuo metu pagrindinės žvalgybos pareigūnų darbo vietos yra šios: Vilniuje Pilaitės pr. 19, Kaune Žemaičių pl. 62, Klaipėdoje Naujojo Sodo g. 3. Didelė dalis žvalgybos pareigūnų ištarnauja ilgus metus, darydami tiek horizontalią, tiek vertikalią karjerą. Karjera VSD reikalauja kantrybės, užsispyrimo, didelio atsidavimo, tačiau apdovanoja rezultatais, kurie stiprina valstybę ir jos žmonių saugumą. Žvalgybos pareigūnams, atskaičius mokesčius, atlyginimas mokamas nuo 1500 eurų, tačiau atsižvelgiant į žmogaus išsilavinimą, darbo patirtį ir turimas kompetencijas atlyginimas gali būti ir didesnis.


Šiuo metu VSD ieško žvalgybos pareigūnų, kurių veiklos sritis apima žvalgybą, kontržvalgybą, informacines technologijas, teisę, anglų, rusų, kinų kalbas ir viešuosius pirkimus. Žvalgyboje yra plačios veiklos sritys, todėl pretenduoti į tarnybą gali skirtingą išsilavinimą turintys žmonės. Geram žvalgybos pareigūnui yra svarbus gebėjimas bendrauti, budrumas, greitas sprendimų priėmimas, vidinė ir išorinė stiprybė, nepalaužiamas tikėjimas tuo, ką daro. Svarbiausios kompetencijos, reikalingos šiame darbe yra patikimumas, atsakomybė, organizuotumas, mokėjimas analizuoti ir pagrįsti informaciją, geri komunikacijos įgūdžiai, gebėjimas imtis iniciatyvos, mokėjimas suvaldyti informaciją. Žmonės, norintys dirbti šį darbą privalo turėti ne žemesnį kaip B1 anglų arba rusų kalbos žinių lygį. Jei kandidatas į žvalgybos pareigūnus moka daugiau kalbų nei anglų ar rusų, tai labai didelis privalumas. Darbo patirtis nėra lemiamas kriterijus, dalis žmonių pradeda tarnybą iš karto po studijų ar dar studijuodami, nes atrankos procesas į žvalgybos pareigūnų vietą gali užtrukti iki 6 mėnesių. Pretendentas į šią darbo vietą turi būti Lietuvos piliečiu, turėti nepriekaištingą reputaciją, būti tinkamu pagal sveikatos būklę, atitikti reikalavimus, būtinus išduodant leidimą dirbti su slapta informacija.

bottom of page